februarie 22, 2009

Monumente istorice. Si ce daca?

Pentru a mari imaginile dati click pe ele.

Cladirile istorice din orasul nostru, Botosani, si nu numai, nu mai sunt protejate demult de nimeni. Au fost supuse in ultima vreme unor, asa zise, renovari care au constat doar in varuirea lor, insa asta nu inseamna grija ci ignoranta. Cateva din aceste cladiri au fost demolate, vandute, sau au fost modificate in ciuda faptului ca fac parte din patrimoniul Romaniei si, din cate stiu eu, nu se pot vinde sau demola(cu scuzele de rigoare daca gresesc). Altele, care sunt putin mai norocoase, sunt lasate sa se distruga, astfel ca aceste cladiri minunate cu atatea elemente florale, trupuri umane, chipuri de ingeri, lei sculptate foarte atent, pana la cel mai mic detaliu....


... ascund in spatele lor aceste minunatii.

Stiu. Dureros, nu?

Mai avem o biserica care nu a putut fi salvata in frumosul nostru oras si anume Biserica Armeano - Gregoriana. Este lasata in paragina in mahalaua noastra.
Dupa parerea mea, monumentele istorice ar trebui pastrate in conditii bune, renovate pentru ca acestea sa fie vizitate de catre turisti, nu?
Eu nu m-as duce sa vad un monument istoric si mai ales sa il admir aratand in felul acesta...


... mai ales ca nu am ce vedea. Nu pot sa intru inauntru sa vizitez pentru ca exista posibilitatea sa se prabuseasca, in al doilea rand, probabil are un paznic care nu imi da voie sa o vad, iar in cazul cladirilor de mai sus, nu pot intra, pentru ca sunt locuite de rromi. In cel mai bun caz, ne uitam la ele si ne imaginam ce frumoase au fost candva. Bine macar ca ne-a mai ramas imaginatia.
Iar pentru cei ce nu au asa ceva, exista albumul orasului Botosani in care sunt prezentate si prelucrate foarte frumos monumentele istorice astfel incat sa para ca noi.
In fine. Este pacat ca nu putem face nimic ca sa ajutam la reconstructia acestor cladiri care, in ritmul asta, se vor pierde pana la urma si vor fi inlocuite de cladiri din tabla si oglinzi fara nici o forma clasica, fara linii artistice. Pacat, mare pacat.

6 comentarii:

  1. superbe poze!pacat k nimanui de la putere nu-i pasa de el!

    RăspundețiȘtergere
  2. Stas pozele!..oricum am inteles ca se renoveaza asa ca avem un motiv de bucurie:P Sa faci niste poze si atunci la fel de frumoase:D

    RăspundețiȘtergere
  3. Graitoare fotografii! Si in loc de nimanui nu-i pasa ar trebui sa spunem Noua ne pasa! Se poate face petitie online si daca se aduna voturi destule poate se starneste ceva. Nu stiu detalii dar stiu ca se poate - asa ca spor la treaba Botosanenilor!

    RăspundețiȘtergere